Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΑΣ



Υπάρχουν κοινωνίες που ο έρωτας και το σεξ θεωρούνται αποδεκτά σαν πράξεις ανώτερες και ευγενείς.

Ο Freud υποστήριζε ότι ο Ερως και το σεξ είναι  δύναμη που μας συνδέει με το και μας υποχρεώνει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. 

Ο Guy Corneau διερωτάται γιατί οι ερωτικές πράξεις πρέπει να βιώνονται μέσα σε σιωπή ή ενοχή; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τη δική μας επιθυμία και τη δική μας σεξουαλικότητα; Γιατί συνδέεται με σύγχυση μια τόσο ζωτική ενέργεια όπως ο έρωτας; Γιατί έχουμε τόση δυσκολία να αναγνωρίσουμε την Αγάπη σα θεότητα, σαν μια ξεχωριστή ψυχολογική δύναμη;  Δε μπορεί το σεξ να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πράξη «λικνίσματος πάνω σε ένα κρεβατι»; 

  • Το Kama Sutra τελειοποιεί την τεχνη του έρωτα χαρακτηρίζοντας τις ερωτικές  στιγμές  «γέφυρες μεταξύ των θνητών και του Θεού». 
  • Οι Ινδικοί ναοί παρουσιάζουν εικόνες από τη συνεύρεση των θεών με τις θεές.
  • Η Ιαπωνική κουλτούρα επιβεβαιώνει μέσα από την τέχνη της πόσο εκτιμάει τον έρωτα και τις ερωτικές πράξεις.
  • Ακόμη και στη Βίβλο στον Υμνο του Σολωμόντα, εξυμνείται ο έρωτας προς το Θεό.


Ο Μωάμεθ υποστήριζε ότι η καλύτερη ώρα για προσευχή είναι αμέσως μετά την ερωτική πράξη, όταν η καρδιά είναι απόλυτα ανοιχτή προς το θείο γιατί το σεξ είναι ο ύμνος  της ψυχής που έρχεται σε επαφή με την ομορφιά. Όταν αναγνωρίσουμε τη σεξουαλικότητα μας μπορούμε να αναπτύξουμε μια ερωτική σχέση με το «σύμπαν», γιατί ανοίγει τις αισθήσεις μας και τον αισθησιασμό μας.  Ο ερωτισμός αυτός, είναι ένας τρόπος ανανέωσης, γιατι υποκινεί τις επιθυμίες μας να μοιραστούμε τον εαυτό μας με τον άλλον, μέσα σε στενές συναισθηματικές σχέσεις.

Ο J.Krishnamurti στο βιβλίο,“The Second Krishnamurti Reader” (Penguine Bookς 1973), γράφει: «Το σεξ παίζει ένα εξαιρετικά σπουδαίο μέρος στη ζωή μας, γιατί είναι ίσως η μόνη βαθειά προσωπική εμπειρία που βιώνουμε. Γιατί μέσα από αυτή υποττασόμεθα πνευματικά και συναισθηματικά. Υπάρχει πόνος και σύγκρουση σε όλες τις σχέσεις μας, εκτός από την σεξουαλική πράξη. Αυτή η πράξη, είναι τόσο διαφορετική και όμορφη που γίνεται εθισμός, και γινόμαστε όμηροι της πράξης αυτής».

Άλλοτε πολλοί  πίστευαν, ότι οι γυναίκες έψαχναν για συντρόφους που μπορούν να τους παρέχουν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, να γίνουν καλοί πατέρες και καλοί προμηθευτές. Οι άντρες αντίθετα ψάχνουν μια γυναίκα όμορφη,  ελκυστική,  και υγιή για να τους γεννήσει τα παιδιά τους. 

Σήμερα,  το περιβάλλον και οι ευκαιρίες έχουν αλλάξει τόσο ριζικά και τόσο γρήγορα που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των προηγούμενων γενιών.

Πρώτα από όλα, η «αναπαραγωγή» του είδους δεν είναι ο μόνος λόγος που μια γυναίκα και ένας άντρας έρχονται κοντά. Η χημεία, η τόσο άγνωστη και ανεξερεύνητη αυτή μαγεία, παίζει σημαντικό ρόλο για την ένωση, κυρίως σεξουαλική, δύο ατόμων είτε του ιδίου, είτε του ετέρου φύλου. Τα πιο ανώτερα πνευματικά άτομα, επιζητούν σε κάθε ηλικία, αγάπη, σεξ, τρυφερότητα, συντροφικότητα και χαρά από τον ή την σύντροφό τους.

Είναι γεγονός, ότι στις εύπορες κοινωνίες, η προσωπική ευχαρίστηση είναι     τόσο σημαντική σαν κίνητρο όσο και το να μεγαλώνει κανείς παιδιά με επιτυχία.

Πιστεύω, ότι τα προτερήματα που επιδιώκουμε σε ένα σύντροφο, διαφοροποιούνται, όπως ακριβώς διαφοροποιούνται και οι ρόλοι των φύλων. Η γυναίκα που έχει αναλάβει οικονομικά την ευθύνη του εαυτού της  και μπορεί και μόνη της να αναθρέψει τα παιδιά της, δεν εξαρτά την επιλογή της από την οικονομική ευχέρεια του συντρόφου της. Κατά τον ίδιο τρόπο ένας πετυχημένος άντρας με ενδιαφέρουσα δουλειά,  θέλει μια νέα γοητευτική,  έξυπνη γυναίκα με αίσθηση του χιούμορ για να κάνει καλή παρέα και να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Δεν ζητάει μια νέα κοπέλα σε ώρα γάμου, για να δημιουργήσει οικογένεια.

Σήμερα οι νέοι περνούν περισσότερο καιρό φλερτάροντας και πολύ αργότερα παντρεύονται. Έτσι δίνεται στους νέους ανθρώπους η ευκαιρία να έχουν περισσότερες εμπειρίες.

Ο παραδοσιακός ανδρικός τρόπος φλερταρίσματος, σήμερα έχει υιοθετηθεί και από τις γυναίκες μια και έγιναν και αυτές οικονομικά ανεξάρτητες και πιο κοινωνικά ισχυρές. Παρόλο ότι πριν μερικές δεκαετηρίδες υπήρξε ένα κύμα  ρομαντισμού μεταξύ πολύ νέων γυναικών και μεγαλύτερων επιτυχημένων αντρών, παράδειγμα ο Charly Chaplin 56 ετών και η γυναίκα του 17, σήμερα το κύμα αντεστράφη και συναντάμε πολύ συχνά ερωτικές ιστορίες μεγαλυτέρων γυναικών με πολύ νεώτερους άντρες.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι γυναίκες και οι άντρες φτάνουν στη σεξουαλική τους ωριμότητα με διαφορετικούς ρυθμούς. Αν και οι άντρες είναι γόνιμοι πολύ περισσότερο καιρό από τις γυναίκες, βρίσκονται στο σεξουαλικό τους κορύφωμα  στην  αρχή της ενηλικίωσης τους περί τα 20και η κάμψη τους αρχίζει περίπου στα 50. Αντίθετα, η γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει σεξουαλικές σχέσεις πολλές δεκαετηρίδες περισσότερο και μετά την κλιμακτήριο με πιο σεξουαλικά ώριμο και ικανοποιητικό τρόπο, χωρίς το φόβο της εγκυμοσύνης και τα μέσα αντισύλληψης.. 

Η Ανθρωπολόγος Helen Fisher, και συγγραφεύς του βιβλίου «Why We Love: The Nature And Chemistry Of Romantic Love», υποστηρίζει ότι η ρομαντική αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, αλλά ένα σημαντικό κίνητρο για την επιβίωση μας. Τόσο βασικό, όπως η πείνα και η δίψα, γιατί μας παροτρύνει να συνάπτουμε σχέσεις με τους ανθρώπους. 

«Ερωτευόμαστε», γράφει, γιατί ο έρωτας μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα  και το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από αυτό το καλό συναίσθημα. Η ιδέα ότι παροτρυνόμαστε από τη φύση μας να ερωτευόμαστε, εξηγεί  γιατί είναι οδυνηρό, όταν ζούμε χωρίς ρομαντική αγάπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άντρες και οι γυναίκες συνεργάζονται αρμονικότερα κατά την  εποχή της ερωτικής μαγείας.  

Ο Βρετανός νευροβιολόγος Andrea Bartels παρακολούθησε τις εγκεφαλικές δραστηριότητες  ανδρών και γυναικών που είχαν ερωτευτεί τον τελευταίο καιρό. Υποστήριξε ότι, το κλειδί του έρωτα είναι η αντίδραση  μερικών σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου και ως εκ τούτου όλοι οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων ανθρώπων είναι όμοιοι. Στην Βρετανική αυτή έρευνα ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα ενός εγκεφάλου ερωτευμένου και ενός εγκεφάλου που βρίσκεται σε ευφορία εξαιτίας των ναρκωτικών είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: την αντοχή στην αϋπνία, την έλλειψη όρεξης, συναισθήματα υπερβολικής ευθυμίας και ευφορίας. Όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την πρώτη φάση της ερωτικής τρέλας είναι όμοια με αυτά της κοκαΐνης.

Όταν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία, είναι φυσικό να θέλεις να το επαναλάβεις. Η επανάληψη αυτής της ευχαρίστησης μπορεί να φτάσει στον εθισμό. Όταν ένα άτομο δεν έχει αρκετά ισχυρό νευρικό σύστημα   επιδιώκει να επαναλαμβάνει την ευχάριστη αυτή πράξη συνέχεια.  

Πολλοί ερευνητές, πιστεύουν, ότι υπάρχει μία βιολογική συνιστώσα στις διαταραχές αυτές του εθισμού. Σαν αποτέλεσμα, αυτός που  έχει ανεπάρκεια ή στέρηση ερεθισμού στο κέντρο  της ηδονής του εγκεφάλου, έχει πολλές πιθανότητες εθισμού σε ναρκωτικά, στη χρόνια βουλιμία, στον αλκοολισμό ή και στο κυνήγι της ερωτικής ηδονής, με κάθε κόστος. 

Τελικά,  να υποθέσουμε ότι αυτά τα άτομα  που απεγνωσμένα κυνηγούν αλλεπάλληλες ερωτικές περιπέτειες,  έχουν κάποιο κληρονομικό γονίδιο; Δεν ξέρω πόσες γυναίκες θα δεχόντουσαν την δικαιολογία αυτή, πάντως είναι γεγονός ότι ο έρωτας είναι το αποτέλεσμα ενός  συνδυασμού σημαντικών χημικών ουσιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου